fbpx

KNAF racelicentie

KNAF Racelicentie

1. Wat is een racelicentie?

Een racelicentie is het ‘bewijs van vaardigheden’ of het ‘rijbewijs’ om aan autoraces deel te nemen. Autoraces zijn wedstrijden op een gesloten en verhard (geasfalteerd) circuit. De licentie wordt verstrekt door de KNAF, de Nederlandse autosportbond.

2. Waar moet ik (in grote lijnen) beginnen?

Het is zeer verstandig om eerst een RSZ racecursus te volgen. Zo’n cursus wordt ook afgesloten met een theorie- en een praktijkexamen. RSZ cursisten worden automatisch bij de KNAF aangemeld voor deelname aan dit KNAF schoolexamen. Wie slaagt voor theorie en praktijk, kan een licentieaanvraagformulier downloaden en ingevuld naar de KNAF versturen. Zodra aan alle voorwaarden van de KNAF is voldaan, verstuurt de KNAF de licentie naar het door jou opgegeven adres.

3. Hoe moet ik een licentie aanvragen?

Een licentieaanvraagformulier kun je downloaden van de KNAF-website. RSZ-cursisten ontvangen een link naar deze pagina per e-mail. Lees dit formulier aandachtig door, ook de medische vragen en keuring door een arts! Zodra het formulier volledig is ingevuld, moet het naar de KNAF worden gestuurd. De kosten voor een licentie moeten aan de KNAF worden voldaan.

4. Hoe werkt het THEORIE examen?

Tijdens de RSZ-coureursopleiding krijg je niet alleen praktijktraining, maar ook theorielessen. Deze gaan o.a. over de regels van de autorensport. Met behulp van een beeldpresentatie krijgt je duidelijke uitleg over de Safety Car, vlagsignalen en andere belangrijke zaken. Ook ontvang je meerkeuze oefenvragen welke tijdens een RSZ theorieles worden behandeld. Na afloop van de examendag wordt de uitslag bekend gemaakt.

5. Wat moet ik leren?

Onze cursisten krijgen per e-mail de hoofdstukken uit het KNAF autosportjaarboek (ASJ) toegestuurd. Deze pagina’s zijn overigens ook te downloaden van de KNAF-website: www.knaf.nl.

6. Hoe kom ik aan de oefenvragen?

Onze cursisten krijgen de oefenvragen per e-mail aangeleverd. De vragen worden na afloop van een van de cursusdagen klassikaal behandeld.

7. Hoe werkt het PRAKTIJK examen?

Op de laatste cursusdag moet iedere cursist (in kleine groepjes) 5 ronden voorrijden. Examinatoren beoordelen o.a. de voertuigbeheersing, vaardigheden om in te halen, snelheid en uiteraard toepassing van ideale lijn-techniek in bochten. Het gemiddelde van alle beoordelingen bepaalt niet alleen of een deelnemer geslaagd is, maar ook het licentieniveau. Dat kan een CLUB-licentie of een EU-licentie zijn. Na afloop van de examendag wordt de uitslag bekend gemaakt.

8. Wat is het verschil tussen een CLUB-licentie en EU-licentie?

Een CLUB-licentie is eigenlijk de basis van alle licenties. De coureur is veilig genoeg bevonden om (binnen Nederland) deel te nemen aan wedstrijden op vriendschappelijk niveau (Zomeravond Competitie) en enkele beginnersklassen voor het Nederlands Kampioenschap. Met een EU-licentie mag de coureur van start gaan in raceklassen waar een hoger niveau verlangd wordt. Bijvoorbeeld formuleauto’s, GT-auto’s of sportscars. De EU-licentie is ook in het buitenland geldig.

9. Kan ik in één dag een EU-licentie behalen?

Nee, dat kan niet. Wie een EU-licentie wil behalen moet een meerdaagse opleiding volgen. Deze geeft de cursist een bredere basiskennis van het autoracen en is het absolute minimum om enige circuitervaring op te doen. Alle raceopleidingen van Rensportschool Zandvoort zijn door de KNAF erkend en toereikend voor zowel CLUB- als EU-licentieniveau.

10. Wat is de leeftijdgrens voor een KNAF-racelicentie?

Vanaf 13-jarige leeftijd mag een cursist deelnemen aan de traditionele coureursopleiding. Een rijbewijs is dus niet nodig. Pas vanaf 16 jaar mogen jonge coureurs starten in enkele door de KNAF aangewezen raceklassen, o.a. de Suzuki Swift Cup. Ook 15-jarige coureurs kunnen een KNAF-licentie behalen, maar dan moet wel aan diverse voorwaarden worden voldaan. Deze voorwaarden zijn bij de KNAF opvraagbaar.

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0